Så fungerar det

Luft-Luft värmepump

En luftvärmepump utvinner sin energi från soluppvärmd utomhusluft och överför värmen till den cirkulerande inomhusluften.

Värmepumpen tar alltså energin gratis från luften utomhus och omvandlar den till skön, billig och miljövänlig värme inomhus.

Den är enkel att installera i alla typer av fastigheter och skapar stora besparingar oavsett vilket värmesystem du har sedan tidigare. Dessutom sparar du in motsvarande 2200 mils bilkörning i minskade CO2-utsläpp, vilket betyder mycket för att minska växthuseffekten.

Tack vare att värmepumpen avger upp till fem gånger mer värme än vad den förbrukar i el, så kan värmepumpen också halvera din värmekostnad.

Det är utomhusdelen kramar ur värmen som finns i utomhusluften. Det kan låta otroligt, men vi lurar oss själva genom att vi tror att vid 0°C finns det ingen värme kvar i luften. Det är fel för 0°C är vattnets fryspunkt, men det finns fortfarande en viss mängd värme kvar, ända ner till 273,2°C som är den absoluta fryspunkten.

Värmen frigörs i utomhusdelen med hjälp av en speciell gas (R410A) som via rör transporterar värmen till inomhusdelen.

En fläkt i inomhusdelen sprider sedan värmen ut till husets alla öppna utrymmen.

Det är viktigt var någonstans som inomhusdelen placeras, så att den ger så effektiv värmespridning som möjligt sett i relation till planlösningen i just ditt hus.